- Vissza
«Vissza

Megfeszített küzdelem a folyókért

Míg a katasztrófa sújtotta településeken a kármentés és a takarítás folyik, addig Kolontártól, Devecsertől nyugatra még mindig komoly környezetszennyezés fenyeget: a térség patakjai, folyói ugyanis egyre távolabbi területekre juttatják el a vörösiszapot. Az ajkai massza a tározóból először a Torna patakba került, amely a Marcalba ömlik. Így az egyre híguló, de még mindig rendkívül veszélyes anyagot már a Marcal vize viszi az ország észak-nyugati területei felé.

A Marcal Győrnél a Rábába torkollik, ami aztán a Mosoni-Dunába ömlik. A Mosoni-Duna pedig végül a Dunába torkollik. Mindezek miatt a vízügyi szakembereknek jelenleg két fő feladatuk van: egyfelől folyamatosan hígítani, semlegesíteni kell a szennyezett vizet, másfelől meg kell akadályozniuk, hogy eljusson a Rábába vagy azon is túl, a Dunába az iszap. Szerda délután, nem sokkal négy óra előtt még csak a Marcalban, a Rába-torkolattól harminc kilométerre, de már Győr-Moson-Sopron megye területén mutatták ki a szennyezést.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: kedd estétől a Vas- és Veszprém megye határánál lévő Vinárnál, egy közúti hídról gipszet és magas nitrát-tartalmú anyagot öntenek a folyóba, hogy csökkentsék a Marcal vizének Ph értékét, azaz lúgosságát. Hozzátette: szerda délutánig 300 tonna semlegesítő anyagot használtak fel, és további 500 tonnát rendeltek a helyszínre.

Mindeközben Győr térségében a vízügyi szakemberek – még a Rába-torkolat előtt – öt helyszínen készültek fel arra, hogy ha odaér a szennyezés, akkor közömbösítsék a Marcal vizében lévő szennyezést. Emellett a Marcal több szakaszán speciális gátakat alakítanak ki, így lassítják a folyó vizét és elősegítik a semlegesítő anyagok elkeveredését, az iszap leülepedését. Nádor István szerint „versenyt futnak” az idővel és a szennyezett árral, de minden remény meg van arra, hogy a vörösiszap a Rábában már nem okoz jelentős károkat.

forrás: nol.hu