- Vissza
«Vissza

Vörös iszap katasztrófa

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa kilenc emberéletet követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 300 m × 500 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, körülbelül 600–700 000 köbméternyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben.

A szennyező zagy beívódott mindenhová, a tereptárgyakba, talajba, eljutott a környező folyókba. A Torna-patak torkolata alatt a Marcal teljes élővilágát elpusztította a lúgos szennyeződés.

A szennyeződés teljes felszámolása még évekig is eltarthat.  Az egészséges természeti környezet helyreállításához különösen fontos a szennyezett térség fokozott ellenőrzése, monitorozása.